Geluk is niet te koop

25 februari 2010

Terwijl de PvdA in het Forumdebat Almelo aanhaalt als plek waar je niet wilt wezen, laat de SP zich inspireren door het Almelose ‘geluksbudget’. Wat mij betreft een proefballonnetje in verkiezingstijd, maar wel met een serieuze ondertoon.

Het idee van de SP: € 450 voor mensen in een sociaal isolement als gevolg van verslaving, langdurige werkloosheid of chronische ziekte, te besteden aan iets waar zij gelukkig van worden. Voor de één is dat bijv. iets met fotografie doen, voor de ander is dat Holiday on Ice.

Dit idee is een proefballonnetje in verkiezingstijd, maar vestigt wel de aandacht op een onderschat probleem: ook in de stad Groningen zitten veel mensen in een sociaal isolement, is er steeds meer sprake van eenzaamheid. Nu verschilt het CDA van de SP op tal van punten: wij vinden dat de gemeente geen inkomenspolitiek moet voeren, wij zijn behoedzamer met gemeenschapsgeld en vinden dat geluk geen bij de overheid af te dwingen recht is. Maar dit ontslaat je niet van de verplichting om over het probleem van vereenzaming na te denken, en de SP doet dat.

Maar met een geluksbudget ben je er nog niet. Het geluksbudget in Almelo is daar een succes omdat de doelgroep wordt geselecteerd. Eerst wordt gekeken of iemand wel aan een aantal eisen voldoet en bij bewezen ‘geschiktheid’ wordt het bedrag toegekend. Van een generieke methode om eenzaamheid in de volle breedte aan te pakken is helaas geen sprake.

Eenzaamheid is een onzichtbare epidemie die steeds meer om zich heen grijpt en het is terecht om dit hoog op de politieke agenda te zetten, complimenten voor de SP! Maar het CDA wil verder gaan dan een douceurtje voor een selecte groep en wil zich ook richten op de groep mensen die maar moeilijk te bereiken is en waar € 450 minder effect heeft. Dat vraagt om goed georganiseerde hulp en aandacht. Dat vraagt om een samenleving waarin mensen, instellingen, verenigingen en kerken samenwerken en verantwoordelijkheid nemen.

De overheid kan geen geluk regelen (gelukkig maar), maar heeft wel een rol in het stimuleren van activiteiten, waarbij het hart kan spreken. Het symbool van geluk is niet het Euro-teken , maar het hart!

Bericht onder: Zonder categorie

3 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. W.Albrecht  |  26 februari 2010 om 12:57

    Veel ouderen mogen niet eens meer meebeslissen over de vraag of geluk nu te koop is, of niet.
    Mijn moeder (86) ging altijd trouw naar de stembus. Ze heeft nooit een rijbewijs gehad, en omdat ze al jaren heel slecht ter been is heeft ze ooit besloten haar paspoort niet te vernieuwen. Nu mag ze dus ineens niet meer stemmen? Dat gaat CDA en PvdA stemmen kosten, want bij haar op de gang in het verpleegtehuis zijn al drie anderen die ook geen ID hebben. Mijn moeder vind de plannen voor het Forum maar onzin: “die meisjes van de thuiszorg komen veel minder vaak dan vroeger terwijl ik steeds ouder word. Want het geld van de thuiszorg is op. Laten ze daar maar wat meer geld instoppen”.

  • 2. Douwe Gerlof  |  27 februari 2010 om 10:17

    Een oproep vanuit het hart! En daar gaat het om.
    Dat wat mijnheer Albrecht zegt is ook zorgelijk: kan deze mijnheer niet na het weekend met zijn moeder een paspoort laten verlengen? Als de gemeente hart voor de zaak heeft, moet dit geen probleem zijn.
    Succes, mijnheer Albrecht!

  • 3. Timmer  |  27 februari 2010 om 14:33

    Een welgemeend advies aan Ton Schroor.

    Als ik u was zou ik private bouwagenda toch iets beter bedekt houden.

    Natuurlijk heeft u de Pechthold-bonus, maar onderschat niet hoeveel schade er berokkent wordt door uw opzichte verlangen de troostpartij voor de PvdA en de SP te zijn.

    De meeste groningse D66 stemmers zijn redelijk intelligente mensen, en eenmaal in het stemhok, zal er beseft worden dat het niet om Pechthold of Wilders gaat.
    Drie maart, tijdens het echte referendum/ de echte inspraakavond gaat het om het MONSTRUM/forum; de exploitatie-tekorten producerende stedenbouwkundige genadeklap voor het kwetsbare historische karakter van het centrum.
    En daaraan verbonden gaat het op drie maart in Groningen over de door een handeltje aan dit plan verbonden nevenprestige-projecten al de regiotrein en de peperduren nieuwbouw van SoZaWe gaat.
    Projecten die bovenop het nu al een fiasco zijnde MEERGELDstad komen.

    En de mogelijkheid onbeperkt anti-cyclisch bezig te zijn, is niet iets waarmee u een D66′er voor de gek kunt houden. (Teveel overheidsbestedingen leiden eenvoudigweg via een te groot begrotingstekort tot hyperinflatie)

    Met vriendelijke groet

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

april 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Meest recente berichten