Op krediet

30 januari 2010

Het was een stevig debat in de raad over het Forum. Tijdens en vooral na het debat vlogen de kwalificaties in het rond. Jammer dat veel ging over wat ze van het CDA vonden en weinig over waar het feitelijk over ging, namelijk het vertrouwen in het Forum.

Terug naar vorig jaar juni. Het college kwam met het voorstel voor het Forum, waarbij het geld voor de investeringen volgens eigen zeggen op een haar na binnen was. Voor een bedrag van € 10 miljoen was een Europese subsidie aangevraagd, en dat zou in september goedkomen, zo verzekerde ons wethouder De Vries (PvdA). Op ons tandvlees en uitgaand van deze toezegging gingen we akkoord, want om die paar maanden ga je niet flauw doen.

Maar na een vertrouwelijke mededeling in het najaar, die nog niet geruststelde, bleef het lang stil. Totdat er anderhalve week terug na veel ‘Forum-bashing’ in de media (met inderdaad populistische uithalen) een opiniestuk van De Vries in het Dagblad van het Noorden verscheen, waarin hij de credits van het Forum opsomde en meldde dat het geld rond was. Dat wisten we nog niet en tijdens de interpellatie (”show me the money”) bleek het geld ook niet rond te zijn.

Het in juni met moeite bij elkaar geschrapte vertrouwen was hiermee weg en ons krediet verspeeld. Wat ons in juni over de dekking was voorgespiegeld werd niet bewaarheid en de opmerking in de krant dat het geld rond was, bleek een loze kreet. We laten ons toch niet dollen?

Hoe kan een wethouder, die geconfronteerd wordt met een toenemende achterdocht tegen de Forumplannen in de Stad, nu zo laconiek omgaan met deze kwestie? Hoe kan een college nu zo weinig investeren in het vertrouwen van CDA en ook D66? Hoe kan je iets zo graag willen dat je te rooskleurig doet over de dekking? Waar de sleutel voor onze steun ligt, is bekend, en laat het college daar nu aan gaan werken!

Maar inderdaad, intussen heb ik wel het feestje verstoord. Prompt kregen we het verwijt niet progressief te zijn. Bedoeld werd dat het CDA niet op vooruitgang uit zou zijn. Reactie 1: scheer ons maar over één kam met VVD en Stadspartij, dat werkt echt om ons vertrouwen terug te winnen?! Reactie 2: Als dit de manier is om een groot en belangwekkend project als het Forum erdoor te krijgen, dan wil ik niet eens progressief zijn!

Bericht onder: Zonder categorie

2 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Bert  |  31 januari 2010 om 09:08

    Ik ben de draad kwijt hoe het nu zit met de subsidies.

    Om hoeveel subsidies gaat het bij het Forum nu totaal?
    Wat is er nu aangevraagd bij de gemeente, bij het rijk en bij de Europese Unie?
    Wat is er nu allemaal toegezegd?
    En zijn er al particuliere investeerders gevonden voor de rest van de benodigde investering?

  • 2. Huub van der Heijdt  |  02 februari 2010 om 09:23

    Beste Jan,

    kun je mij vertellen waar ik die toezegging over september kan vinden? Ik heb alle stukken er op nagelezen, en niets gevonden. Ik ben zeer benieuwd naar je antwoord.

    groet, Huub

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

maart 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meest recente berichten