Ergens over gaan

26 januari 2009

Langzamerhand begint helder te worden wie de lijsttrekkers voor de komende gemeenteraadsverkiezingen gaan worden. Het nieuws daarover gaat meestal vergezeld met ferme uitspraken. Toch verschilt het nogal hoe de verschillende partijen hier mee omgaan. Ik noem er een paar.

Neem nou de aankondiging van het kopmanschap van collega Robert Prummel (Stadspartij). Zijn lancering ging gepaard met de bekende retoriek tegen grote projecten in de stad. Dat mag, uiteraard, ik ben zelf ook stevig geweest over de tram. Ik zou het alleen jammer vinden als zijn campagne puur een anti-campagne wordt, want ik ben wel benieuwd of zijn partij ook met oplossingen komt.

De aftrap van wethouder Frank de Vries als lijsttrekker van de grootste partij in de raad, de PvdA, was om een andere reden opvallend. Niet alleen omdat hij zich uitsprak voor meer burgerparticipatie, terwijl juist zijn beleidsterrein daarin de afgelopen jaren keer op keer tekortschoot, maar meer vanwege het voorbeeld dat hij noemde. Zijn stoere tekst om beter naar burgers te luisteren ging namelijk niet over een groot bouwproject, maar over kunst op een rotonde?! Lekker veilig, zo’n voorbeeld.

Jammer ook dat De Vries niet aanwezig was op de hoorzitting over burgerparticipatie afgelopen woensdag, want daar werd heel wat zinnigs over zijn kernthema gezegd.  Ik hoop van harte dat hij erbij is als we opnieuw zo’n hoorzitting organiseren voor alle Stadjers, nog dit najaar. Wethouder Van Schie (PvdA) was er trouwens wel, chapeau daarvoor!

Bij GroenLinks zijn ze er nog niet uit, maar het lijkt er toch op dat niet wethouder Dekker, maar raadslid Matthias Gijsbertsen op het schild geheven gaat worden. Blijkbaar zijn ze bij GroenLinks niet gerust op een eventuele Dekker-bonus. Intussen blijft ze, als sterkste wethouder van het het huidige college, naar verluidt wel beschikbaar voor een derde termijn. Overigens verheug ik me op een campagne met Gijsbertsen, want hij is net als ik liefhebber van een goed inhoudelijk debat. Het mag wel ergens over gaan, ook in campagnetijd.

Bij D66 gaan ze heel ver, want niet fractieleider Van der Wilt (wegens werk niet beschikbaar), maar Ton Schroor (2e man in de Provinciale Staten) wordt hun nieuwe lijsttrekker. Er zijn mindere momenten om er zo in te vallen, want de peilingen voor de partij van Pechtold zijn nog altijd zeer bemoedigend. Ik hoop dat Schroor in staat is zich de afgelopen 3,5 jaar sociaal-liberale inbreng in de raad eigen te maken, want dat discussieert toch net iets prettiger. In ieder geval veel succes gewenst!

Bij de VVD tenslotte zijn ze er snel uit, en met de campagne voor de Europese verkiezingen nog in de benen kan Betty de Boer zo doorstomen naar 3 maart. Bij hen zijn de peilingen echter minder rooskleurig. Ik ben benieuwd of dat hier in de Stad betekent dat de VVD naar rechts opschuift, zoals landelijk gebeurt. Ik hoop van niet, want ik ben ervan overtuigd dat dit het aantal mogelijke alternatieven voor nog eens een links college verkleint.

 

 

 

Bericht onder: Zonder categorie

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

april 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Meest recente berichten