Jackpot

11 januari 2009

Het was weer een hetze, deze keer. De Staatsloterij heeft een jackpot van zo’n 27 miljoen, die “gegarandeerd” valt. Een enorme toeloop op de verkoopadressen, want iedereen hoopt in één keer multimiljonair te zijn. Precies andersom was het in de zaak van de uitkeringsfraude: de gemeente kwam erachter in zo’n 27 jaar een kwart miljoen armer te zijn geworden.

Persoonlijk vind ik het een sof, die hele staatsloterij. Door talloze spotjes word je lekker gemaakt om mee te doen, want de jackpot van 27,5 miljoen zou zeker gaan vallen. Dat klinkt toch als een garantie, niet? Hij is ook gevallen, maar dan op 1/5 lot, dus ook voor 1/5 uitgekeerd. De rest gaat mee naar de volgende maand wat dan weer een pot oplevert van…27,5 miljoen. Applaus voor de reclamemensen, maar hier word je toch gewoon om de tuin geleid?

Datzelfde deed een vrouw (66, staat er steeds bij) uit Groningen, die 27 jaar deed alsof ze alleen woonde, terwijl ze feitelijk samenwoonde, en daarmee de gemeente benadeelde voor € 250.000. Alsof je een emmer leeggooit!

Ik ben van deze zaak geschrokken. Want blijkbaar is het gewoon mogelijk om jarenlang ten onrechte een hogere uitkering te ontvangen zonder dat er een haan naar kraait! Ik vind dat een slechte zaak, ten eerste omdat uitkeringen worden betaald van gemeenschapsgeld, en daar moeten we verantwoord mee omgaan.

Maar ik vind het ook echt niet kunnen in de richting van al die uitkeringsgerechtigden, die zich keurig aan de regels houden en elk dubbeltje om moeten draaien om weer tot de volgende uitbetaling de eindjes aan elkaar vast te kunnen knopen.

Ja, ik weet dat sommige vormen van uitkeringsfraude moeilijk op te sporen zijn, maar ik vind om de bovenstaande twee redenen dat het een dure plicht van de overheid is om de verstrekking van uitkeringen ook te controleren.

Een discussie over de vraag of uitkeringen hoog genoeg zijn voor bijv. gezinnen, een discussie over de normen voor bijzondere bijstand voor TV’s, een discussie over controle en privacy: allemaal prima en daar doe ik aan mee. Maar ik hoop dat we het er in ieder geval over eens zijn dat je fraude niet kunt tolereren.

Bericht onder: fraude

2 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Mevr Glory Roggen  |  08 september 2009 om 13:42

    Wat vind u dat wij burgers moeten doen als je in je omgeving ziet dat er bijstand fraude wordt gepleegd, als je klikt is het niet goed of er wordt gewoon niks gedaan ,niks anoniem was verbaast dat dit keer een anonieme tip gehonoreerd werd.Het zijn ook ”nette mensen” die het doen.Het klopt dat juist de mensen die aan de regels houden streng worden behandeld maar het is zo onrechtvaardig ,alle burgers die het in hun omgeving zien houden hun mond of doen het zelf.Elke tip moet gecontroleerd worden en de woningbureaus doen ook aan fraude mee want als zij maar hun geld krijgen.Zij zijn soms ook op de hoogte doe daar maar eens wat aan.controle moet bij de vriend en vriendin waar de fraude omgaat.Ben benieuwd wat u hiervan vindt.met vriendelijke groet,Glory Roggen

  • 2. Jan Seton  |  09 september 2009 om 20:47

    @Mevr Glory Roggen: klikken hoort niet, dat ben ik met u eens. Mar frauderen ook niet en bij uitkeringen gaat het om geld dat we met z’n allen dragen voor hen die het financieel moeilijk hebben. Als mensen willens en wetens misbruik maken van dit soort voorzieningen, dan is er wat mij betreft geen excuus. Ik zou zelf inderdaad niet snel klikken, maar ik kan ook niet goed tegen onrechtvaardigheid en ik vind het ook onverteerbaar t.o.v. al die mensen die zich wel aan de regels houden.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

januari 2022
M D W D V Z Z
« Jun    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Meest recente berichten