Wijkgoud

13 juni 2009

Het was prachtig, afgelopen dinsdag in Beijum. In de onlangs heropende Boerderijum was het afgeladen vol ter gelegenheid van een bijeenkomst van Heel de Wijk, die ik mocht voorzitten. De zaal zat vol met een verscheidenheid aan mensen en een verscheidenheid in mode, muziek en lekkere hapjes. Een goede discussie over opvoeden en opgroeien in de wijk, veel enthousiasme over wat er in Beijum gebeurt en nog op stapel staat. Wat een energie zit er in zo’n wijk!

Dat is ook iets wat we moeten benutten; we moeten de mensen in staat stellen hun wijk, mooier, schoner en veiliger te maken. En dan gaat het niet alleen om fysieke dingen, maar ook over het elkaar informeren, weten wat er speelt, samenwerken, slimme oplossingen zoeken, werken met vrijwilligers, de mensen zelf en wat de wijk in zich heeft.

En dat is goed om je te realiseren tijdens een recessie, die ook Beijum niet ongemoeid zal laten. Maar ook als het geld richting Beijum in de loop der jaren minder vanzelfsprekend wordt, is de vitaliteit die de wijk heeft nog altijd inzetbaar. En dan zal er nog meer afhangen van samenwerking, afstemming, vereende krachten. De Heel de Wijk-bijeenkomst liet zien dat er genoeg energie voorhanden is!

Wat in Beijum gebeurt, gebeurt in andere wijken ook. Gebruik maken van je sterke punten, de verbinding zoeken en een meerwaarde vinden in de contacten met de ander, of dat nou de gemeente, de corporatie, een buurman, de school of een ondernemer is. Een wijk is meer dan een verzameling huizen, het is een leefgemeenschap van allerlei verschillende mensen met ieder hun kansen en problemen.

Natuurlijk is de gemeente er ook voor de fysieke kant van de wijk: de stenen, het asfalt, het water en het groen. Maar de overheid die erin slaagt om daarnaast die gemeenschap te stimuleren en ten goede te benutten, die heeft pas echt goud in handen!

Bericht onder: wijken

1 reactie Voeg eigen reactie toe

  • 1. Ulfert Molenhuis  |  13 juni 2009 om 23:50

    TEGENSTELLING?

    Goed en positief verhaal van Jan over de woonwijk Beijum, die weer een schitterende voorziening voor de mensen heeft. Diezelfde bewoners zullen een dag later minder vrolijk zijn geworden van sportwethouder mevrouw José van Schie (PvdA), die in de raadscommissie Onderwijs en Welzijn onomwonden en geirriteert vertelde dat ze voor voetbal (met stip de grootste sport in de stad) niets meer wil doen en dus op het sportpark Kardinge gaat zorgen voor een ledenstop, want dit sportpark is en blijft voorlopig mudjevol. Voetbalclubs moeten eerst maar eens gaan samenwerken is haar credo. Nu lost dat op Kardinge helemaal niets op en de grootste voetbalclub van Noord Nederland die daar ook zit, heeft als enige voetbalclub in Nederland haar jeugdselectie voor de 2e maal KNVB-gecertificeerd, een succesvol allochtonenproject en participeert met een even succesvol project in het kader van het Armoedepact. Vel Beijmers zijn id vn deze sportvereniging. Een
    gemeentebestuur dat zo graag dé sportstad van Nederland wil worden en er alles voor over heeft om kinderen meer te laten bewegen, zet hier nu notabene zelf de rem op. Bestuurders die er geen zin meer in hebben om problemen in de sport op te lossen, de hakken in het zand zetten en er aan bijdragen dat ook een aantal Beijumers straks niet meer op Kardinge terecht kunnen, moeten zich maar eens goed achter de oren krabben wat ze nog op dit dossier te zoeken hebben. Het was een beschamende vertoning! De mensen uit Beijum hebben er gelukkig weer een fraaie accommodatie erbij, dat wel!

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

augustus 2022
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Meest recente berichten