Het neuzelen van De Vries

23 oktober 2006

Een halfjaar links bestuur was afgelopen vrijdag voor de Gezinsbode reden om eens met toen formateur en nu wethouder Frank de Vries te praten. Natuurlijk gaat alles goed volgens de Vries, hij was zelfs ’content’. Geen verrassingen zover. Maar hij zegt ook dat, anders dan de oppositie zou beweren, de neuzen dezelfde kant opstaan. Het blijft natuurlijk een raadsel waar hij zo ‘content’ mee is (wat is er tot nu toe nou eigenlijk gepresteerd?), maar dat over die neuzen slaat echt alles.

Dat het met de SP ‘prima besturen is’, heb ik ook gemerkt. Met de SP-wethouders Verschuren en Visscher valt tenminste te praten, ze geven het toe als ze foutzitten (waren we ook lang niet altijd gewend) en komen regelmatig met voorstellen waar je ook als niet-linkse oppositiepartij een heel eind in mee kan gaan.

En als het CDA al goed met de SP-wethouders kan opschieten, dan moeten de wethouders van PvdA- en GroenLinkshuize dat ook kunnen. Tot zover klopt het neuzenverhaal van De Vries. Maar er is nog een andere werkelijkheid, namelijk het feit dat je het colllege nooit los kunt zien van zijn steun in de raad. Het door De Vries aangehaalde voorbeeld van het Blauwe Dorp heeft geen problemen veroorzaakt bij het SP-smaldeel in het college, maar iedereen weet dat het wel sporen heeft getrokken in de SP-fractie in de raad.

Het ‘pure powerplay’ zoals D66-collega De Wilt het uitdrukte, wordt namelijk daar uitgevochten. Natuurlijk, de neuzen van Verschuren en Visscher staan dezelfde kant op als die van De Vries, maar juist daardoor legt Rosita van Gijlswijk met haar gedreven ploeg het keer op keer af tegen het machtsblok van de PvdA.

Overigens: dat is een keuze. Het SP landelijk heeft er belang bij salonfähig te worden en te blijven, dus in die plaatsen waar het SP in het college zit, zullen de wethouders zich niet al te veel roeren. Verschuren en Visscher zitten op rozen, Van Gijlswijk loopt op eieren.

Terug naar De Vries. Kun je content zijn over het eerste halfjaar? Ja, het college heeft de eerste 6 maanden zonder grote plannen maar ook zonder grote missers doorstaan. En die neuzen dan? Kijk maar eens tijdens een raadsvergadering of de neuzen van de SP-wethouders en de SP-fractie dezelfde kant opstaan. De komende begrotingsbehandeling is een mooie gelegenheid voor een neuzentest.

 

 

Bericht onder: Zonder categorie

6 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Matthijs Hulleman  |  28 oktober 2006 om 12:56

    Tja, de PvdA moet toch wel tevreden zijn. Als je al sinds oprichting van de partij de grootste bent in de stad en in elk college zitting neemt met minstens twee wethouders (in 1972 zelfs vier, meen ik), dan kun je heel erg happy zijn. Maar of de electoraten van met name PvdA en SP blij mogen zijn met hun keuze, is wel te betwijfelen. Geen enkele partij is in deze stad zo oppermachtig als die pseudo-linkse regentenkliek.

  • 2. Jan Seton  |  28 oktober 2006 om 19:52

    Matthijs, zo ken ik je weer! Je hebt maar weinig aanleiding nodig om tekeer te gaan tegen de regentenkliek. Ben wel benieuwd waarom je ze pseudo-links noemt.

  • 3. Matthijs Hulleman  |  28 oktober 2006 om 23:48

    Pseudo-links noem ik de PvdA van Groningen, omdat ik vind dat het beleid weinig “typisch linkse” punten heeft. Nou kun je dat wel op 1001 manieren uitleggen, maar toch. Een collegeprogramma met een inhoud die, zoals je al eerder geschreven hebt, voor 80% correspondeert met het vorige collegeprogramma, is praktisch even links.
    Daaruit kun je meerdere conclusies trekken: óf het CDA en de VVD waren in de vorige periode relatief links, óf de SP heeft zich nauwelijks laten horen, óf de PvdA domineert menig collegeprogramma.

  • 4. Ulfert Molenhuis  |  29 oktober 2006 om 22:49

    Wie de meerderheid heeft, heeft nu éénmaal macht, maar karakter is meer! Groningen is al jaren politiek een roodgekleurde stad en als ik insiders mag geloven geldt dat ook voor een deel van onze hoofdambtenaren. Salon-socialist of niet: wie de macht heeft, gebruikt dat middel ook. Niets menselijks is ons vreemd. Daar is de PvdA geen uitzondering in. Vanuit de oppostie moet inhoudelijk worden gescoord. Karakter tonen, maar met uitlatingen als ” regentenkliek” schieten we niet zoveel op. De laatste gemeenteraadsverkeizingen werden helaas overheerst door de landelijke politiek. Aan smaakmaakster Martine Vissser lag het zeker niet, maar toch verloren we twee zetels. Nu wint Jan Peter het in opiniepeilingen van PvdA-leider Wouter Bos. Op karakter? Ik hoop het, want dan kun je heel ver komen.

  • 5. Kees Huizenga  |  02 november 2006 om 16:24

    Wat betreft de geplande Rijkskantorenkolos nabij het Sterrebos (van 92 meters hoog!) verwijs ik graag naar het CDA/SP-manifest “Bouwen aan Vertrouwen” van februari 2006; mede naar aanleiding van het WRR-rapport “Vertrouwen in de buurt” van april 2005. Zie de website van het Stad-Groninger CDA. De omwonenden en de ecologische belangen dienen serieus genomen te worden!

    Zie verder: http://www.gic.nl/VerlengdBericht.asp?katern=17&ali=29988

    Tijdens de laatste raadsvergadering diende de SP-fractie bij monde van drs. Jasper Schaaf een mooi voorstel in wat betreft bewonersparticipatie. De SP-fractie en de CDA-fractie kunnen in dezen hun neuzen synchroon gelijkschakelen. “Neuzelen” kan een zeer positieve bezigheid zijn… Toch?

  • 6. Jan Seton  |  02 november 2006 om 22:19

    Kees, je merkt dat we dat manifest consequent volgen. Jammer trouwens dat de SP geen poging heeft gedaan om hun initiatief samen met het CDA op te stellen en in te dienen. Als we daar even zouden hebben ‘geneuzeld’, zou het stuk beter en sterker zijn geworden. Zou toch niet aan de ervaringen in de kwestie met het Blauwe Dorp liggen?

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

april 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Meest recente berichten