Schelden doet pijn

07 maart 2009

“Kwetsen is subjectief en schelden doet geen pijn”. Een citaat van collega Betty de Boer (VVD) in het verlate Dagblad van vanmorgen. Onwaarschijnlijk harde woorden die geuit zijn in het kader van de discussie over de vrijheid van meningsuiting. Een vrijheid van meningsuiting die in de eveneens verlate (niet verlaten) Boterdiepgarage werd uitgeoefend toen de tram aan de orde kwam.

In de voetsporen van VVD-leider Marc Rutte, die de vrijheid van meningsuiting op Amerikaanse leest wil schoeien, doet De Boer nu ook een duit in het neoliberale zakje: “Beledigen door middel van het vrije woord kan fungeren als breekijzer. Iemand die provoceert krijgt de aandacht. En het waren juist de provocateurs die Nederland als een verlicht land op een hoger plan hebben weten te krijgen.”

Nou, wees er maar trots op in een land te wonen waar je elkaar onbegrensd mag kwetsen en waar dat blijkbaar nog als een deugd gezien wordt ook: een dag niet geprovoceerd is een dag niet geleefd. Deze liberale uitleg van één van onze belangrijkste grondrechten toont een aan onverschilligheid grenzend individualisme. Want: ik mag zeggen wat ik vind en het maakt niet uit hoe dat aan de andere kant aankomt, zolang ik maar niet aanzet tot geweld.

En deze filosofie kent hiermee ook een stuitend gebrek aan aandacht voor de ander, de medemens zien. Natuurlijk klinkt het stoer, schelden doet geen pijn, maar iedereen kent verhalen uit zijn of haar omgeving van mensen die jarenlang de gevolgen van pesten, kwetsen en schelden met zich meedragen. Het is ook gewoon niet waar: schelden doet wél pijn, en niet iedereen kan daar even goed mee omgaan.

Oké, je hoeft elkaar heus niet met zijden handschoentjes aan te vatten, maar een grondrecht tot kwetsen gaat mij echt te ver. Nee, een echt verlicht land kenmerkt zich door verdraagzaamheid en tolerantie, aandacht en respect voor elkaars meningen, ook al ben je het niet altijd eens. Natuurlijk mag je je mening uiten, maar je kent je grenzen. De vrijheid van de één eindigt bij die van de ander en de ware vrijheid kent zich door de wetten. Wanneer kwetsen als een deugd gezien wordt, gaat bij mij het licht uit.

Overigens kreeg wethouder Dekker (GL) in de gloednieuwe Boterdiepgarage een staaltje van vrije meningsuiting te verwerken. Toen ze meldde dat mensen in 2014 met de tram van het Boterdiep naar de binnenstad kunnen, steeg er een onverwacht sterk geloei en boe-geroep op. Ik denk en hoop niet dat de wethouder erdoor gekwetst is, maar als dit keurige NNO-publiek al zo negatief is, vrees ik voor het draagvlak voor de tram.

 

 

Bericht onder: integriteit, respect

2 reacties Voeg eigen reactie toe

 • 1. Betty de Boer  |  08 maart 2009 om 16:34

  Hallo Jan,
  dank voor je reactie op mijn opiniestuk in de krant. Gelukkig kunnen we allebei onze mening geven, zonder dat een instantie of iemand onze meningen censureert op de toelaatbaarheid van de inhoud. Want, dat is namelijk de kern van hetgeen ik met mijn bijdrage heb willen zeggen. Dat wil niet zeggen dat je het met iemand eens hoeft te zijn. Je mag sterker vinden dat je gekwetst bent. Excuses kunnen soms gepast zijn. Schelden doet geen pijn, letterlijk. Dat wil niet zeggen dat het leuk is. Het gaat er alleen om dat wij in een vrij land leven waar we de vrijheid hebben om een mening te vormen, of een geloof te kiezen, toch?
  Beledigen door middel van het vrije woord kan inderdaad fungeren als breekijzer. Ik verwees hierbijj in mijn opiniestuk naar de filosoof en humanist Erasmus, die baanbrekend is geweest in weg naar de Hervorming binnen het Christelijk geloof. .
  Het Christendom heeft heel wat misstanden veroorzaakt in de loop van de geschiedenis. En misstanden moeten we aan de kaak kunnen stellen. Als ik jou zo beluister ben je het daar niet mee eens? Gelukkig kunnen we het ook op punten oneens zijn Jan, ben je dat dan wel met me eens?
  met collegiale groet, Betty

 • 2. Kees Huizenga  |  12 maart 2009 om 13:38

  Een christen dient zich te houden aan het credo: “Heb uw naaste lief als uzelf.” We zijn er op deze aarde voor elkaar en om God te dienen.

  Kwetsen gaat uit van negatieve energie. Van hovaardij en ijdel gedrag. De vrijheid van de ene mag niet ten koste gaan van de vrijheid van de andere. Deze liberale wijsheid is bij de VVD nu aan het verdwijnen. Ik betreur dit ten zeerste.
  Kwetsen miskent de notie van het samen verantwoordelijk zijn voor een multiculturele samenleving. Samen leven, samen werken aan een gemeenschappelijke en gedeelde toekomst. We hebben elkaar nodig. Kwetsen stoot af; heeft geen bindend effect. Kwetsen activeert niet, maar schept afstand. Het “wij-zijgevoel” wordt versterkt. Een heilloze polarisatie is het gevolg.

  Ook bij de PvdA is kwetsen een hot item. Ik doel op de concept-congresnota “Verdeeld verleden, gedeelde toekomst” die op 14 maart 2009 door het PvdA-congres wordt behandeld (of wordt ingetrokken). Ik ben het eens met de kritiek van het PvdA-lid Jacques Wallage op deze PvdA-nota. Zie de Volkskrant van heden.

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1162594.ece/Wallage_uit_scherpe_kritiek_op_top_PvdA

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

december 2021
M D W D V Z Z
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Meest recente berichten