Vertrouwen in de overheid

19 oktober 2006

Toevallig (bestaat dat?) ben ik dit begrip de afgelopen dagen drie keer tegengekomen: (geen) vertrouwen in de overheid. Eén van de meest gebruikte, maar ook één van de meest misbruikte kreten van de laatste tijd. Gebracht als algemeen beginsel, vaak gebruikt om de eigen politieke wensen kracht bij te zetten.

De eerste keer was bij een eigen CDA-bijeenkomst in De Wolthoorn. Daar ging het onder andere over de rol van ‘vertrouwen’ in de verkiezingscampagne. Hoeveel vertrouwen hebben kiezers in Balkenende of Bos, en hoe komt dat? En ook: wat is de verhouding tussen een gevoel van vertrouwen, gebaseerd op je goede resultaten van de afgelopen tijd en het naar voren brengen van je concrete actiepunten voor de komende vier jaar? 

De tweede keer was afgelopen woensdag bij de discussie in de raad over het Helperdiep. Het Wijkcomité Helpman en ook individuele bewoners voelen zich niet serieus genomen door de overheid, gezien de gang van zaken rond één van de vele bestemmingsplannen die rond het Helperdiep van kracht zijn en de bouwplannen die daardoor mogelijk zijn. Verschillende fracties, waaronder het CDA, hebben hier de vraag naar het vertrouwen in de overheid gekoppeld. Wethouder Frank de Vries (PvdA) gaf ruiterlijk toe dat de gang van zaken geen schoonheidsprijs verdient en kon zich ook voorstellen dat het voor de omwonenden ‘een lastig verhaal’ is. Tegelijkertijd gaf hij wat ons betreft overtuigend aan dat wijziging van het bestemmingsplan wegens de te verwachten schadeclaims geen begaanbare weg was. Hoewel het altijd verleidelijk is om desondanks pragmatisch een oppositiemotie te steunen, hebben we dat vanwege onze inhoudelijke afweging toch niet gedaan.

De derde keer dat het vertrouwen in de overheid aan de orde kwam, was in de landelijke discussie over de Schipholbrand. Een kamerlid van één van de linkse oppositiepartijen stond met verve te vertellen dat het kabinet moet toegeven dat de overheid gefaald heeft, omdat anders het vertrouwen in de overheid in het geding komt. En misschien heeft hij nog wel gelijk ook. Maar als je weet dat hetzelfde kamerlid ook in de top van de kandidatenlijst van zijn partij staat en dat we over 5 weken verkiezingen hebben, dan vermoed ik toch dat er ook andere belangen een rol zouden kunnen spelen.

Is dat dan erg? Nee, it’s all in the game zou ik zeggen. Als oppositiepartij herkennen wij dat. En toch hebben we bij het Helperdiep geen puur pragmatische keuze willen maken. Je moet ook kunnen staan voor de moties die je ondersteunt. Misschien wel slecht voor ons oppositieprofiel, maar we vertrouwen erop dat we het er zelf langer mee volhouden.

 

Bericht onder: Zonder categorie

2 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Ulfert Molenhuis  |  22 oktober 2006 om 23:15

    Beste Jan,

    Je hebt het weblogstokje van Martine overgenomen en deze site heb je uitdagende slogan “Jan in de bocht” meegegeven. Nu lijk je me geen autocoureur die probeert zo snel te gaan en zoveel risico’s te nemen dat je nog net in de bocht kan blijven om de finish te halen. Dat blkijkt te kloppen, want je bent voorzkichtig van start gegaan met je weblog. Geen brokkenpiloot dus, maar dat verwachten we ook niet van onze fractievoorzitter. Weloverwogen en altijd voorzichtig formulerend.

    Over vertrouwen in de overheid gesproken. De gevolgen van de Schipholbrand waren groot. Ministers bleken politiek verantwoordelijk en Dekker en Donner hebben daaruit de enig juiste conclusies op tijd getrokken en zo hoort het ook te zijn. Hoe jammerlijk ook voor onze CDA-minister Donner die het heel erg goed deed op Justitie , staande bleef op moeilijke momenten en veel wetgeviong tot stand heeft weten te brengen. Vreemd overigens dat mevrouw Verdonk wel functie bleef, zoals ook in eerdere debatten al het geval was over andere aangelegenheden. Hoe betrouwbaar kan de polkitiek soms zijn? Dat bleek onlangs ook maar weeer in Groningen toen de PvdA-bazen de SP inpakten en dat werd door de SP uitgelegd als een startprobleempje. Machtspolitiek ontstaat nu éénmaal als je aan de macht bent. Daar zal ook de SP mee moeten leven!

  • 2. Jan Seton  |  23 oktober 2006 om 21:24

    Ulfert, dank voor je reactie. Ben benieuwd hoe de machtspolitiek zich uit in de komende begroting!

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

maart 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meest recente berichten