Op stelten

10 januari 2009

Het spel is op de wagen! In zijn nieuwjaarsspeech verwijt gedeputeerde Henk Bleker (CDA) het college van B&W gebrek aan daadkracht en medewerking als het gaat om de Zuidelijke ringweg. De Stad heeft volgens Bleker straks een type Opstelten nodig, iemand die van aanpakken weet. Nu weet verantwoordelijk wethouder Karin Dekker (GroenLinks) van aanpakken en Bleker zelf ook, maar ze halen niet het beste in elkaar naar boven. We moeten uitkijken dat deze discussie ons niet heel veel gaat kosten.

Inhoudelijk ben ik het grotendeels eens met Bleker. Als er één project is waarvoor nu bestuurlijk een sense of urgency nodig is, dan is dat wel de aanpak van de Zuidelijke ringweg. We kunnen ons geen vertraging veroorloven, want in mei zal er hoe dan ook een bestuurlijke voorkeursvariant moeten liggen, om het geld van minister Eurlings (CDA) op te halen. En ik heb ook nog niet het gevoel dat het college van B&W voldoende doorheeft dat het nu erop of eronder is.

Terwijl die sense of urgency er vorig jaar al was in de Groninger gemeenteraad. Op het moment dat de tunnelvariant in beeld kwam, heb ik al gezegd dat dit best uitgezocht mocht worden, maar dat dat in geen geval mocht leiden tot vertraging van de besluitvorming. Nee, zei wethouder Dekker, dat kan allemaal en we gaan hard bezig.

Eind vorig jaar is opnieuw gesproken over de Zuidelijke ringweg en is door bijna de voltallige commissie aangedrongen op spoed, spoed, spoed. Met name ook Arjan de Rooij (PvdA) gaf aan dat het nu menens is. Wethouder Dekker kwam toen opnieuw met haar adagium dat ze niet over 20 jaar wakker wilde worden en dan moest erkennen dat ze onder druk te snel tot een bepaalde variant was gekomen. Natuurlijk pure demagogie, want ik kan met evenveel recht beweren dat ik niet over 20 jaar wakker wil worden en dan met lede ogen moet aanzien hoe we een wereldkans voor verbetering van de bereikbaarheid van de Stad hebben verprutst.

En je moet er toch niet aan denken dat straks de introductie van een onhaalbare tunnelvariant leidt tot kostbare vertraging van het hele project! Dat moeten we ons nooit laten gebeuren. En dat moet de linkse coalitie zch ook niet laten gebeuren, want nu op dit dossier falen is over een jaar een dankbaar punt voor de verkiezingscampagne!

Maar zo wil ik het niet: ik reken op steun van de PvdA en al die andere partijen die inzien dat we voor de bereikbaarheid van de stad nu volle bak moeten gaan. Bleker en Dekker moeten eruit komen; desnoods moeten Van den Berg en Wallage (beiden PvdA) optreden, want wachten op een nieuwe Opstelten kunnen we ons niet veroorloven!

 

Bericht onder: Bestuur, verkeer

1 reactie Voeg eigen reactie toe

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

januari 2022
M D W D V Z Z
« Jun    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Meest recente berichten