In de kou

06 januari 2009

Begin januari 2009. Arctische temperaturen, overal bevroren auto’s, de wc’s op de Arrivatreinen zijn wegens de vorst buiten werking gesteld. En de hittekanonnen op de Grote Markt zwoegen om het ijs van Wintercity te smelten, waar paradoxaal genoeg eerst veel energie nodig was om überhaupt ijs te krijgen. Het broeikaseffect kan even niet op tegen de Russische transportkou. Gelukkig hebben we genoeg eigen gas om de winter door te komen. Maar hoe zit het met de stroom?

Het is de laatste tijd weer regelmatig raak, of eigenlijk mis. Een paar keer al is in delen van de stad de stroom voor korte of langere tijd uitgevallen. Mijn eigen wijk Paddepoel is al een paar keer aan de beurt geweest. Toegegeven, het uitvallen van de vrieskist is nu geen enkel probleem. Dat je wekkerradio ervan gaat knipperen is ook nog niet zo’n ramp. Dat je bestanden op je PC kwijt kan raken wordt al vervelender, maar blijft je CV het wel doen zonder stroom? Niet iedereen heeft een open haard (ik in ieder geval niet) en dan is – 10 wel een probleem.

De overheid heeft een paar kerntaken en zorg dragen voor voldoende verlichting is er één van. Ik krijg er een zeer onprettig gevoel bij als de voorziening van gas, elektriciteit of water (zoals vorig jaar) gaat haperen. Dan helpt het ook niet dat de storing werd veroorzaakt doordat ergens een draadje loszat. En het geeft ook geen vertrouwen dat sommige delen van de stad langer dan noodzakelijk zonder stroom zaten, omdat het systeem ter plekke het opstartsignaal niet had opgepikt.

Misschien zijn we er nu wel vanaf, ik hoop het van harte. Maar in dit soort winterse omstandigheden merk je des te meer hoe afhankelijk we zijn van deze voorzieningen, die toch zo vanzelfsprekend uit de kraan, de gasleiding of het stopcontact komen. En kwetsbare groepen, zoals de daklozen, worden er meer door getroffen dan anderen.

Ik weet het, de gemeente is geen stroomboer en moet dat ook zeker niet worden. Maar het lijkt me dat wanneer de storingen zich blijven herhalen, er ook vanuit gemeentelijk oogpunt, zeg maar het algemeen nut, belang is dat de nutsvoorzieningen goed functioneren. Laat ons niet in de kou staan!

 

Bericht onder: Burgers

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

januari 2022
M D W D V Z Z
« Jun    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Meest recente berichten