Stopverbod

06 december 2008

Soms heb je in de raadscommissie mooie principiŽle discussies. Vaak is er dan geen pers (meer) bij, maar dat mag de pret niet drukken. Afgelopen commissie Beheer & Verkeer hadden we er zo ťťn, namelijk de discussie over het stopverbod bij scholen. En de discussie zinde de wethouder van Verkeer niet. Mij zint haar opstelling niet.

De ChristenUnie-fractie had de principiŽle vraag op tafel gelegd: voer je een stopverbod direct voor alle scholen in, of alleen voor de scholen die dat willen? Aan het begin van het debat gaf Inge Jongman (CU) echter†aan dat ze er al uit was, het moest direct maar integraal. Gelukkig volgde er nog een debat en tot ontsteltenis van de wethouder bleek dat een meerderheid van in ieder geval PvdA, CDA en VVD het van de scholen af wilde laten hangen.

Eerst een interruptie van Hans-Paul Klijnsma (GL), “of het CDA dan de verkeersveiligheid niet meer van belang vond.” Natuurlijk vinden we die van belang, maar we vinden ook de verantwoordelijkheid van in eerste instantie de ouders en in tweede instantie die van de scholen van belang. Het verschil van mening zit dan ook niet zozeer in de verkeersveiligheid, maar wel in onze opvatting over de rol van de overheid.

Inhoudelijk maakte het overigens weinig meer uit, want de over de opstelling van de raadsmeerderheid geschokte wethouder kon nog uitbrengen dat alle 52 scholen vůůr een stopverbod waren. Eind goed, al goed, en toch een mooie principiŽle discussie gehad.

Maar deze discussie heeft ook nog een staartje. Want de wethouder gaf al die raadsfracties die niet bij voorbaat van bovenaf bij elke school een stopverbod wilden opleggen een veeg uit de pan. Hoe haal je het in je hoofd en het werkt ook preventief.

Maar eind oktober 2006 heeft de CDA-fractie al schriftelijke vragen gesteld†met het verzoek een stopverbod in te stellen aan de Verbetering bij OBS De Ploeg (Hoogkerk). Een school die nota bene om een stopverbod vroeg. Antwoord college: stopverbod niet nodig. (!!?)

Blijkbaar heeft het verheven principe van een stopverbod voor allen pas na oktober 2006 toegeslagen. Ik vind het allemaal prima, maar dan zou het de wethouder sieren in het debat wat minder hoog van de principiŽle toren te blazen.

Bericht onder: Bestuur, Burgers, integriteit, verkeer

2 reacties Voeg eigen reactie toe

 • 1. Hans-Paul  |  07 december 2008 om 17:49

  Dag Jan
  Je blaast zelf ook van een hoge toren. Ik wil je slechts herinneren aan eerdere discussies over een stopverbod bij scholen. De GroenLinks fractie wil dit al meer dan 10 jaren realiseren. Pas een jaar of 2 geleden kregen wij steun voor het initiatiefvoorstel van Linda Voortman voor een veilige schoolomgeving. Een stopverbod werd hierin ook bepleit. Als fracties moeite hebben met een van boven opgelegd stopverbod dan was het handig geweest om dat toen bij de behandeling naar voren te brengen. Niet pas nadat de raad met het stopverbod heeft ingestemd en er nu slechts een collegebrief ligt. Bovendien mag de raad ook wel eens iets vinden in plaats van slechts het “principe” uw vraagt wij draaien” te volgen. Soms moet de overheid i.c. de raad een beslissing nemen. Matuurlijk gaat het ook om draagvlakverwerving, maar ook om een mening van politieke partijen. Als je voor verkeersveiligheid bent en zeker voor de kwetsbaarste groep, nl schoolkinderen, dan moet je niet zo’n hypothetische discussie voeren, maar handelen.

  groeten
  Hans-Paul

 • 2. Jan Seton  |  10 december 2008 om 09:05

  @Hans-Paul: wij vonden eerder al en vinden ook nu nog een stopverbod bij scholen een prima idee, maar dan moet de school dat ook willen. Je opmerking over “u vraagt, wij draaien”, moet je maar eens bij andere partijen proberen, die is op ons dus niet van toepassing. Met onze schriftelijke vragen van oktober 2006 hebben wij gehandeld, maar kregen van het college, inclusief de GL-verkeerswethouder, nul op het rekest.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

december 2023
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meest recente berichten