Alle hens aan dek

20 september 2008

Het was al eerder voorspeld: de ontwikkeling van de binnenstad, de bereikbaarheid en het parkeren zijn lastige kwesties voor deze coalitie van PvdA, SP en GroenLinks. Eerder al heeft de PvdA-fractie op dit beleidsterrein al blijk gegeven van heel redelijke en zinnige opvattingen (kabelbaan, parkeren langs de Diepenring), maar die zijn tot nu toe in coalitieverband in rook opgegaan. Is het nu weer de SP die ervoor zorgt dat de PvdA terug in het hok moet?

Wethouder Dijkstra (PvdA) heeft met zijn opmerkingen over een parkeergarage onder de Noordwand olie op het continu smeulende vuur van de bereikbaarheid gegooid. Het is natuurlijk niet voor niets geweest dat het zo lang duurde voor de binnenstadsvisie er was. Het college komt er niet uit omdat de PvdA wel de noodzaak tot investeren in de bereikbaarheid inziet, maar met de SP (vindt ‘een likje verf’voor de Noordwand voldoende) en GroenLinks (opvattingen over auto’s bekend) coalitiegenoten heeft die geen millimeter willen wijken.

De gang van zaken is opvallend: eerst geeft EZ-wethouder in de commissievergadering een opvatting weer die blijkbaar niet door het college gedeeld wordt. Vervolgens komt de SP, die je in diezelfde vergadering nauwelijks gehoord hebt, nota bene met schriftelijke vragen, die na spoedberaad van het college de dag erna met een korte brief worden beantwoord. Komt allemaal niet heel professioneel over, het is alle hens aan dek, pompen of verzuipen.

Cruciaal in deze kwestie is wat de PvdA-fractie vindt. Als Jaap Dijkstra dan niet de opvatting van het college vertolkte, dan misschien toch wel die van de PvdA-fractie? Nee, de sociaal-democraten moeten zich nu echt gaan afvragen hoe ze deel kunnen uitmaken van een links college, zonder op bereikbaarheidsgebied steeds door SP en GL gegijzeld te worden en en passant de stad op slot te zetten.

De afgelopen week werd bekend dat de PvdA in het kader van haar nieuwe verkiezingsprogramma wil weten wat de Stadjer vindt. Het lijkt me dat de Stadjer nu wil weten wat de PvdA vindt!

Bericht onder: Bestuur, raad

2 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Alex Scheijbeler  |  25 september 2008 om 10:23

    De reactie van het jou Jan en van het CDA vallen steeds wat tegen. Katten zonder visie. De CDA fractie en controleurs raadsleden hebben het heel druk met nagaan hoe SP. GroenLinks en PvdA denken handelen en doen maar ik heb in jou hele stuk nog geen alternatief gezien of goed voorstel gelezen. Kijk ook even op de weblog van Betty de Boer mijn reactie. Ik heb in dat stukje al een aantal goede haalbare alternatieven opgeschreven kun je nagaan hoe een gewone burger met goede alternatieven kan komen. ” Ik schrijf eentje over voor het CDA anders staan jullie weer met lege handen “.

    Geacht College,

    De CDA fractie ziet al jaren dat op de singels bij monumentale en beeldbepalende panden; dat de daar door tuinarchitecten aangelegde tuinen, veranderen in parkeerplaatsen. Waar volgens ons zowel pand als tuin historische waarde kennen en een geheel zouden moeten vormen en het aanzien van de Singels toch een geheel behoort te zijn zouden wij graag die maatregelen willen die dat evenwicht weer hersteld. Dat het verboden word op tuinen of andere openbare ruimtes een andere bestemming te geven namelijk parkeerplaatsen. Een tuin behoort een tuin te blijven wat past binnen het geheel en een groenbestemming behoort niet als parkeerplaats te worden ingericht.

    OF zoiets. Draag eens bij aan goede alternatieven.

  • 2. Jan Seton  |  27 september 2008 om 20:07

    @Alex: ik dacht dat intussen wel duidelijk was dat het CDA voorstander is van een garage onder de Noordwand, omdat in onze visie op de binnenstad het belang van de bereikbaarheid momenteel zwaar onderschat wordt. Natuurlijk zijn maatregelen voor OV en fiets nodig en nuttig, maar zonder toegankelijkheid voor de auto kan de binnenstadseconomie niet draaien. Blik van de straat af vind ik prima, maar zorg dan voor voldoende parkeergelegenheid voor bewoners én het winkelend publiek. Deze discussie hangt ook samen met onze visie op het belang van de Diepenring (pas parkeerplaatsen schrappen als er voldoende compensatie is).

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

april 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Meest recente berichten