Voortschrijdend inzicht

25 april 2008

Groot nieuws in de krant vanmorgen: het college komt, na een jaar van protesten uit verschillende wijken in de stad, tot het inzicht dat†de 25%-norm echt niet meer houdbaar is. De 15%-norm wordt als nieuw en baanbrekend gepresenteerd, maar de CDA-fractie heeft†in mei 2007†al†een 15%-norm voorgesteld.†Meer inzicht toen bij college en raad had ons en de stad een hoop ellende gescheeld.

Misschien ligt het aan de korte vakantie waar wethouder Frank de Vries (PvdA) van genoten heeft, maar†bij terugkomst had hij opeens heldere ideeŽn over de studentenhuisvesting: “Laten we†dan maar†eens 15% proberen”, zal†hij in het college gezegd hebben, en zo is geschied.

Hoogst curieus allemaal, deze gang van zaken. Want je hebt het archief van Drewes de Haan (GL) er niet eens voor nodig om je te herinneren dat er nog geen jaar geleden,†over de invoering van de 25%-norm (tijdelijke maatregel studentenhuisvesting) is gesproken.

Bij die gelegenheid heeft het CDA voorgesteld het maximum per straat aan kamerverhuurpanden te bepalen op 15%. Dit werd op dat moment echter door geen enkele fractie gesteund.

Dan is het toch wel heel apart dat het college van B&W binnen een jaar zelf met een†15%-norm komt, uiteraard zonder het CDA te noemen. Belangrijker dan dat is dat het college hiermee politiek gezien toegeeft dat er het afgelopen jaar een verkeerd beleid is gevoerd, met alle gevolgen van dien.

Want in het afgelopen jaar zijn er geruggesteund door de 25%-norm vele studentenpanden bij gekomen en is de overlast fors opgelopen. Het college geeft ook toe dat dat met het terugbrengen van de norm niet wordt teruggedraaid.

Het is mooi dat het college nu tot inkeer is gekomen, maar dat had dus gewoon veel eerder gekund en gemoeten. Als toen al voor een 15%-norm was gekozen, was het leed aanzienlijk beperkter geweest.†Leg dat maar eens uit aan de bewoners van de Parkweg en al die andere straten die nu met overlast†zitten en hun huis niet meer met goed fatsoen kunnen verkopen!

Maar ook wij weten dat de 15%-norm alleen niet zaligmakend is: er zal gehandhaafd en er zal gebouwd moeten worden. En verder blijven we investeren in goed contact tussen de verschillende wijkbewoners. Hier ligt door de praktijk van het afgelopen jaar helaas genoeg werk.

Tenslotte ben ik†nog benieuwd naar wat collegepartij GroenLinks gaat doen, die destijds ging†voor een optie van†45% (!) per straatdeel. Kunnen ze het college dan nu wel steunen? Zal wel weer gebeuren onder het mom van voortschrijdend inzicht, maar misschien ook wel niet.†Het college is†bijgedraaid, nu de†rest van de raad nog!

Bericht onder: Bestuur, huisvesting, respect

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

oktober 2021
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meest recente berichten