Archief van juni 2nd, 2012

Tijdbom

Je zag het al een tijdje aankomen, en het gebeurde ook. De PvdA had het Forum binnen en de recessie hield niet op; hét scenario waarin de Regiotram ’sitting duck’ werd, een makkelijk doelwit. Frank de Vries werd de druk te machtig, hij kon niet langer binnenskamers houden dat hij de tram liever voor gezien hield en gaf daar in een lang artikel (grote foto ook) in DvhN uiting aan. Dat hij daarbij direct ook de provincie bruuskeerde, die hij  alinea’s alweer hard nodig had, was mooi meegenomen of  ’collateral damage’ om maar in de Engelse termen te blijven.

Uiteraard was dit artikel een mes in de rug voor GL-wethouder Karin Dekker, die zowel over de tram als over de financiėn gaat. De uitspraken van De Vries doorkruisten een kunstig opgebouwde spanning die moest culmineren in de Voorjaarsbrief.

“Moest”, want mede door het veelbesproken artikel en niet te vergeten de welwillende reacties van SP en D66 erop, waren de poppen in het college aan het dansen. Bedelen bij de provincie gaat nu nog moeilijker, terwijl er direct behoefte aan geld is, veel geld. De Voorjaarsbrief laat dan ook nog even op zich wachten…

Het spel is op de wagen en de sfeer is om te snijden. Dekker probeert wanhopig de eindjes weer aan elkaar te knopen, maar moet daarbij onderhandelen met dezelfde messentrekker De Vries, die ook in het provinciehuis geen vrienden heeft gemaakt. Daar komt nog bij dat De Vries met zijn uitspraken de wind uit de zeilen nam van de SP, die precies hetzelfde standpunt heeft. De links gepasseerde Eikenaar kon nu alleen nog maar zijn steun betuigen, maar de glorie ging nu naar De Vries! Ze zullen bij de SP, zeker gezien hun onderlinge wedstrijd wie de sociaalste is, not amused’ zijn.

Maar ook in zijn eigen PvdA krijgt hij niet onverkort de ‘credits’, want het artikel legde juist de tweespalt binnen partij en fractie bloot. Waar De Rooij zijn voorliefde voor de tram blijft etaleren, is een groot deel van zijn partijgenoten juist gecharmeerd van de uitspraken van De Vries. Dat wethouder Dekker daarbij ook een tikkie krijgt, zal niet iedereen daar erg vinden.

Als je het zo bekijkt,  heeft eigenlijk alleen D66 baat bij de ‘flinke’ opstelling van De Vries, want die waren toch al niet zo voor de Regiotram (met name niet het regio-aspect) en zullen met het schrappen ervan hun belangen in het Forum herbevestigd zien.

Al met al heeft De Vries met zijn uitspraken bij vriend en vijand nogal wat wonden geslagen. Logisch dat de Voorjaarsbrief daardoor later komt; ze waren er nog niet uit en zijn er nu zeker nog niet uit. Met zijn artikel legde De Vries een tikkende tijdbom onder de tram en daarmee onder het college. Eens kijken of het ze lukt deze bom tijdig onschadelijk te maken.

17 reacties juni 2nd, 2012


Kalender

juni 2012
M D W D V Z Z
« Mei    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Berichten per maand

Berichten naar categorie