Archief van maart 8th, 2012

Dynamiek van de grote stad

Langzaamaan zie je het groeien, de kritiek op het omgaan met de financiėle situatie van de gemeente. Ook bij coalitiepartijen, zoals gisteren de SP en D66. Die laatsten moesten hun kritische noot vervolgens wel bekopen met de dooddoener van het jaar: “Dat is de dynamiek van de grote stad!” Weg kritiek?

Nee, en dat zou ook niet logisch zijn. Ook collega Jetze Luhoff (D66) wist al dat hij in een grote stad woont, maar hij wist ook dat diezelfde stad 3 maanden na de vaststelling van de begroting al 33 miljoen in de min staat. Zijn verbazing over hoe snel dit tekort kon oplopen, kan toch echt niet met de dynamiek van de stad bezworen worden; want die dynamiek is er al langer, maar een zo snel oplopend tekort is zelden vertoond.

Als je dit van een afstandje bekijkt, zie ik parallellen met hoe eerder met het CDA en ook Student & Stad is omgesprongen. Beide partijen uit het midden van het politieke spectrum (hoop dat ik S&S hier geen onrecht mee doe), die langer dan bijv. Stadspartij en VVD bereid waren mee te denken met grote projecten als Meerstad of in te stemmen met een begroting. Maar die vanaf eind vorig jaar de streep trokken en tegen de begroting 2012 en de nieuwe plannen m.b.t. Meerstad stemden.

Nu kan je natuurlijk vanuit het college denken dat er vanuit die twee partijen sprake is van een opzetje met de VVD of andere niet-inhoudelijke beweegredenen. Maar je zou ook eens naar jezelf kunnen kijken en je afvragen waarom deze middenpartijen het beleid op belangrijke onderdelen eerst wel, en nu niet meer kunnen steunen, m.a.w.: wat er veranderd is. Of is dat teveel gevraagd? We zijn nu in een situatie terechtgekomen waarin zelfs de ChristenUnie, normaal toch een trouwe ondersteuner van het beleid van de linkse colleges, nu zegt dat het licht op rood staat. 

Kortom: er is veel meer aan de hand dan aan de dynamiek van de grote stad kan worden toegeschreven. D66, de andere fracties en de stad verdienen een meer inhoudelijk debat over het omgaan met (het gebrek aan) geld. Laten we die kans pakken!

6 reacties maart 8th, 2012


Kalender

maart 2012
M D W D V Z Z
« Feb   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie