Archief van december 30th, 2011

Besmettingsgevaar

Zo aan het eind van het jaar wordt er veel teruggeblikt, maar het is ook goed om alvast vooruit te kijken. Wat gaat 2012 ons brengen? Een poging tot koffiedik kijken, want als 2011 ons iets geleerd heeft, dan is het wel dat de toekomst zich steeds lastiger laat voorspellen!

Mijn voorspelling is dat het komende jaar voor dit college het jaar van de waarheid wordt. Bij de begrotingsbehandeling werd al duidelijk dat de politieke steun voor het beleid afbrokkelt, direct daarna kwam het museumfiasco aan het licht, gevolgd door nog een zware tegenvaller: Meerstad.

Laten we beginnen met het museum. Allereerst de opvallende gelijkenis tussen Van Twist en dit college: zulke mooie verhalen ophouden, dat je er uiteindelijk zelf in gaat geloven. Hoe lang denkt het college nog vol te kunnen houden dat alle grote projecten door kunnen gaan? Waar voor menigeen al langer duidelijk is dat dit geen haalbare kaart meer is, houdt het college stug vol dat je, ook in tijden van recessie, ambitie moet tonen.

De problemen rond het museum laten de zwakke plek in dit soort verhalen zien: wel ronkende teksten, maar geen geld. Bovendien: het is besmettelijk. Want nu Van Twist weg en het museum op sterven na dood is, is ook één van de dragende krachten onder het Forum weggevallen. Het college zal volgend jaar moeten aangeven wat dit betekent qua geld en power voor het Forum. Kan het Forum in ongewijzigde vorm doorgaan?

Ook bij Meerstad moeten nog harde noten worden gekraakt. Duidelijk is dat het college nog meer risico bij de Stad (meer-stad, minder Slochteren) wil neerleggen, maar het is nog onduidelijk hoe ze dat gaan betalen. Ook hier dreigt besmettingsgevaar, want als er meer geld naar Meerstad moet, wordt er toch naar de tram gekeken. Is die echt nodig? Kloppen de aannames van reizigersaantallen nog? Wordt de tram ons niet te duur?

Duidelijk is dat het college hier in 2012 mee zal moeten dealen. En ook met coalitiepartner SP die zich zal verzetten tegen elke vorm van lastenverzwaring voor de minima. Gesterkt door gunstige Roemer-peilingen zullen ze geen millimeter prijsgeven. Dat wordt dus een gevecht om elke Euro, waarbij rake klappen zullen vallen.

Mij gaat het niet om het gevecht op zich; maar als dit nodig is om de coalitie nu eindelijk eens met de neus op de feiten te drukken, dan doe ik graag mee. College, coalitie en raad kunnen het zich niet meer veroorloven om de zaken nog langer voor zich uit te duwen. Voor ‘buying your way’ out is geen geld, het wordt nu kiezen of delen. Dat gaat nog lastig worden…

2 reacties december 30th, 2011


Kalender

december 2011
M D W D V Z Z
« Nov   Jan »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie