Archief van december 27th, 2011

Museum, Martini en Meerstad

Het is opvallend dat in de afgelopen periode twee Groningse instellingen met grote waarde voor de Stad met tekorten naar buiten kwamen: het Groninger Museum (miljoenen) en de Martinikerk (tonnen). Verschil is wel dat het Museum direct bij de overheid, maar de Martinikerk bij de burgerij aanklopt voor ondersteuning. 

Wat sommigen (vooral aan de rechterflank) al voorspelden, maar anderen (links) niet aanwilden, is nu bewaarheid: de directeur van het Groninger Museum was op alle fronten creatief en het museum is zonder aanvullende steun van de overheid ten dode opgeschreven.

Ongeveer tegelijkertijd werd duidelijk dat de Martinikerk in zwaar weer is geraakt. Niet door al te ambitieuze en slecht gefinancierde plannen, maar doordat zwaar op subsidies voor het onderhoud wordt gekort, waardoor er een gat van 6 ton op de onderhoudsbegroting is ontstaan.

Ik vond het mooi om te zien dat de Martinikerk, als gebouw voor alle Stadjers, niet direct de blik naar het nabijgelegen Stadhuis of Provinciehuis wendde, maar naar de burgers. Een bijdrage van ons allemaal, zodat eenieder kan afwegen hoeveel hij bereid is te geven voor dit monumentale gebouw.

Voor het Groninger Musuem gebeurt dit (vooralsnog?) niet. De bal ligt bij gemeente en provincie en zo worden deze overheden opnieuw gegijzeld tegen het zeer onaantrekkelijke perspectief van een failliet museum. En zo betalen we allemaal mee aan het Museum, ongeacht uw of jouw opinie hierover.

En zo kunnen we de miljoenentekorten bij het Museum optellen bij al die andere tegenvallers waar het gemeentebestuur mee te kampen heeft. De laatste in die reeks is Meerstad, waarvan de gemeente Groningen alleen risicodrager wordt wat een slordige 50 miljoen extra gaat kosten. Zowel wethouder De Vries als collega Eikenaar (SP) geven aan dat hier in de raad nog een stevig robbertje over gevochten moet gaan worden. De hamvraag is: kan de gemeente dit allemaal aan en wie gaat de pijn lijden? Is dat de tram, of moet er opnieuw een Enexis-achtige escape aan te pas komen?

Het museum-fiasco laat zien dat het helemaal niet ondenkbaar is dat links (inclusief D66) z’n ogen te lang sluit voor de werkelijkheid, met alle extra risico’s van dien. Zeg nou niet, dat je niet gewaarschuwd bent…

12 reacties december 27th, 2011


Kalender

december 2011
M D W D V Z Z
« Nov   Jan »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie