Archief van januari 12th, 2011

Uit de school

We hebben wel eens kritiek geuit op te laat informeren, neem bijv. de kwestie over de Damsterdiepgarage, waarbij wethouder Dekker (GL) te laat kwam met de extra kosten. Wethouder De Vries (PvdA) heeft nu een nieuwe vorm van informeren ontdekt, en die kan ook niet!

Op 7 januari stond het groot in de krant: stoppen met Forum kost 45 miljoen. Als je even doorlas, zag je dat dat een uitspraak was van De Vries, gedaan tijdens de ALV van de PvdA over het Forum. Toen nieuws, omdat het afweek van eerder genoemde bedragen van 58 miljoen. Vandaag, 12 januari, was het actualiteitendebat over het Forum, en daarin kregen we voor het eerst een onderbouwing van de kosten, namelijk 40-50 miljoen.

Hier gebeurt iets vreemds. In het actualiteitendebat vroeg ik of De Vries inderdaad die 45 miljoen eerder aan zijn ALV dan aan de raad bekend had gemaakt. Zijn antwoord begon met een exposé over wat partijleden tijdens die bewuste ALV allemaal over het Forum hadden gezegd. Heb ik geen boodschap aan. Bij interruptie gaf hij aan dat hij het weliswaar gezegd had, maar niet als wethouder. Dat hij informatie zou hebben gedeeld die hij alleen maar kon weten uit hoofde van zijn wethouderschap, ontkende hij.

Het moet niet gekker worden! Vaststaat dat die 45 mln op het moment van de sociaaldemocratische ALV nog niet bij de raad bekend was. En vast staat dat De Vries het bedrag genoemd heeft. Dan zijn er twee smaken: of hij heeft die mededeling als wethouder gedaan en daarmee wel een heel creatieve invulling aan zijn informatieplicht gegeven. Je kan ook te actief zijn! Als ik de volgende keer iets wil weten over een cruciaal onderwerp als het Forum, moet ik blijkbaar naar de ALV van de PvdA om het laatste nieuws te horen. Straks heeft wethouder Schroor ook een nieuwtje en moet ik ook naar de ALV van D66?!

Of De Vries heeft het niet als wethouder gedaan; zijn ontkenning in de raad leek die richting op te wijzen. Maar dan heeft hij als partijlid informatie onder partijgenoten gedeeld die hij alleen maar kende omdat hij ook wethouder is! Uit de school klappen noemen we dat en daar hoort de raad des te meer verontwaardigd over te zijn.

Ik vind beide gevallen niet kunnen. Over dit soort zaken moet de raad als eerste geļnformeerd te worden en dat is hier hoe dan ook niet gebeurd. Dit mag geen vrijbrief voor wethouders te zijn om overal maar wat te roepen als hun dat uitkomt. Zeker niet als je raadsfracties wel (en terecht) de maat neemt over het lekken van informatie!

Uiteraard probeerde De Vries met enige humor zijn uitglijder te bagatelliseren: “Ik zat er toch dichtbij!” Leuk als vorm van brutale humor, maar verre van rolvast. Als een raad deze vorm van informeren accepteert, dan zijn we ver van huis.

5 reacties januari 12th, 2011


Kalender

januari 2011
M D W D V Z Z
« Dec   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Berichten per maand

Berichten naar categorie