Archief van november 16th, 2007

Spoor weg

Al een tijdje was het met de Zuiderzeelijn net zo iets als met de Elfstedentocht; je blijft er op hopen, maar eigenlijk weet je toch dat hij toch niet komt. Verschil met de tocht der tochten is weer dat die wel zou kunnen komen, terwijl de snelle spoorverbinding eigenlijk van begin af aan kansloos is geweest. We hebben het afgelegd tegen Almere, einde verhaal.

Eindelijk is daar het verlossende woord: minister Camiel Eurlings (CDA) geeft aan dat de Zuiderzeelijn niet uit kan en trekt de stekker eruit. We hielden er al zwaar rekening mee en zijn natuurlijk ook evenzeer teleurgesteld, maar dat er nu duidelijkheid is, is winst. Want vergeleken met het debat over de Zuiderzeelijn is de Belgische formatie nog maar net begonnen.

Je ziet het ook aan de snelheid waarmee de omslag wordt gemaakt: geen spoorlijn (jammer, schande, balen), maar dan wel geld voor onze economie! Dit zogenaamde ‘transitiepakket’ was bestuurlijk tweede keus, maar staat na de actie van de minister – en soms ook al daarvoor – met stip op één als het belangrijkste gesprekspunt. Iedereen wil zijn deel uit de ruif van € 2 miljard!

Krijgt Groningen dan ook zijn deel? Daar mag je toch van uitgaan. Als beoogd eindpunt van de gesneuvelde spoorlijn loopt de Stad heel wat mis, wat gewoon moet worden gecompenseerd. En recent is wetenschappelijk bevestigd dat de bereikbaarheid van de stad haar kritieke fase nadert. Laten we hopen dat we er met z’n allen in slagen ‘ons’ deel van het geld binnen te halen om daarmee fors te kunnen investeren in hét verkeersknelpunt van de stad, de Zuidelijke Ringweg. Is het toch nog ergens goed voor geweest.

26 reacties november 16th, 2007


Kalender

november 2007
M D W D V Z Z
« Okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Berichten per maand

Berichten naar categorie