Archief van september 10th, 2007

Eén zwaluw

“PvdA:stad moet Stadjers voortaan serieus nemen”. Een grote kop in de krant, op basis van een PvdA-weblog. Daaronder: heel herkenbare teksten over bewoners die zich bij het plan ‘De Brugwachter’ terecht overvallen voelden, bewonersparticipatie die beter benut moet worden en ter nuancering een citaat over de ongewenste niet-in-mijn-achtertuin-mentaliteit. Al met al een prima bijdrage, maar laat en het is ook allemaal al eens eerder gezegd, onder meer door SP en CDA. Interessanter is het om te weten of de PvdA nu echt óm is, of dat het nu alleen om “De Brugwachter I” gaat. Oftewel: één zwaluw maakt nog geen zomer.

Ik kan natuurlijk blij zijn met deze move van de sociaaldemocraten, en dat ben ik ook wel. Maar tegelijkertijd ben ik op m’n hoede. Want wat zeggen De Rooij en Spakman eigenlijk?

Er staat wel dat de ’stad’ Stadjers voortaan serieus moet nemen, maar: ’stad’? Bedoeld wordt natuurlijk: de gemeente, of preciezer: het college van B&W. Want het is toch dit college van B&W, met bouwwethouder Frank de Vries (PvdA) voorop, dat bij ’De Brugwachter’ de nu door De Rooij en Spakman gehekelde inspraakprocedure zo veel steken heeft laten vallen?!

Als de PvdA-fractie haar stellingname serieus meent, dan is dit een ferme tik op de vingers van het college en in het bijzonder wethouder De Vries. Want “inspraak mag niet verworden tot een hinderlijke onderbreking van voorgenomen bouwplannen”. Dat is het dus blijkbaar de afgelopen periode wel geweest. Dat komt aan bij een wethouder die diezelfde bouwplannen in z’n portefeuille heeft.

Daar kennen we er trouwens nog wel een paar van, van die voorgenomen bouwplannen. Neem nou de Kempkensberg, de overeenkomsten zijn legio. Ook daar problemen met de hoogte. Ook daar voelen omwonenden zich overvallen door collegeplannen, zijn er gebreken in de inspraak en ook daar is sprake van massaal en georganiseerd verzet. Gaat de nieuwe PvdA-doctrine daar nu ook op en moet De Vries dat plan ook intrekken? Je zou toch zeggen van wel.

En dan de SP. In de commissie lieten ze gebeuren dat de PvdA mooie woorden kon spreken over bewonersparticipatie, terwijl van de coalitiepartijen de SP dit juist als speerpunt heeft gekozen, getuige de initiatieven Bouwen aan vertrouwen (samen met het CDA) en Eerder beginnen. D’r op en d’r over, zou ik hebben gedaan als ik de SP was en de woordvoering van de PvdA had aangehoord. “Waarom komen jullie er nu pas achter”, had ik gevraagd, maar in plaats daarvan zei Jasper Schaaf (SP) dat er wel een schepje bovenop had gemogen.

En nu? Ik moet nog zien dat de PvdA-fractie de nieuw ingeslagen weg volhoudt, ook bij andere projecten als bijvoorbeeld de Kempkensberg. En ik moet ook nog zien of De Brugwachter, met wat kleine aanpassingen in de tweede ronde niet toch gewoon doorgaat. Ja, GroenLinks mag dan straks wat ecologische toezeggingen krijgen, maar bij een fundamenteel andere kijk op inspraak gaat het voorlopig nog om één zwaluw.

 

5 reacties september 10th, 2007


Kalender

september 2007
M D W D V Z Z
« Aug   Okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Berichten per maand

Berichten naar categorie