Archief van juni 28th, 2007

Kruisvuur

Terwijl ik het gisteren in de raad had over projectielen die op en door het collegeschip worden afgeschoten, gebeurde er buiten het stadhuis iets bijzonders: een interessant kruisvuur tussen de Universiteitsraad en de Jonge Socialisten.

Ik ken de toedracht niet en weet ook niet hoe dat debat tot stand is gekomen, maar op een nieuwsbericht van OOG-Tekst zag ik dat de Universiteitsraad, studenten- én personeelsgeleding, zich had uitgesproken tegen de 25%-norm voor studentenhuisvesting. Men is bijvoorbeeld bang dat deze norm slecht is voor het imago van de universiteit. Nee, dan die overlast, dat doet het imago van de RUG goed! Geen woord hierover natuurlijk.

Nu vind ik een anti 25%-standpunt inhoudelijk niet zo’n ramp, wat ik ben ook tegen die norm, die had wat het CDA betreft immers flink lager moeten zijn. Maar het gekke zit erin dat de U-raad een standpunt inneemt over iets waar ze absoluut niet over gaan. Zouden wij als gemeenteraad eens moeten proberen, ons bemoeien met iets waarover de U-raad bevoegd is, dan zijn de rapen gaar! Maar andersom schijnt gewoon te mogen.

Iets vergelijkbaars, maar dan tegenovergesteld, gebeurde ook. De jongeren van de PvdA brachten het bericht naar buiten dat ze de verhoogde salarissen bij de RUG verkwisting van geld vonden, geld dat nodig is voor onderwijs. Een niet bij voorbaat onbegrijpelijk standpunt. Maar interessant is natuurlijk wel dat de JS nu hun pijlen op de universiteit richten.

Is er in de stadse gemeentepolitiek dan niet genoeg te doen, dat ze op andere terreinen gaan grasduinen? Heeft de PvdA de boel in het stadhuis zodanig op orde dat de JS zich daar met een gerust hart afzijdig kan houden? Ik weet het niet.

Ik zie eigenlijk wel wat in de volgende ruil: de U-raad bekommert zich over de bezuinigingen op het onderwijs die nodig zijn vanwege bestuurderssalarissen hoger dan dat van de premier en de JS gaat zich bezighouden met de 25%-norm voor studentenpanden.

Ik ben vooral in het laatste geval benieuwd wat daar uitkomt, want de grote broer van de JS, de PvdA-fractie, heeft deze norm gesteund. Wordt vervolgd?

NB Mijn weblogs worden in ieder geval wel vervolgd, maar gezien het zomerreces zal de frequentie lager zijn dan u gewend bent.

 

 

Reageer juni 28th, 2007


Kalender

juni 2007
M D W D V Z Z
« Mei   Jul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Berichten per maand

Berichten naar categorie