Archief van mei 16th, 2007

Vrijwilligers: een wereld te winnen

“Het cement van de samenleving” worden ze wel genoemd. De tienduizenden vrijwilligers in de stad die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld sport-, muziek-, buurt- en wijkverenigingen kunnen bestaan maar die er ook voor zorgen dat gevestigde instellingen als scholen, kerken en bibliotheken kunnen draaien. Belangrijk dus, maar ook kwetsbaar. Er zijn steeds meer signalen dat het vrijwilligerswerk onder druk staat. Het CDA heeft de proef op de som genomen en onder 450 instellingen, clubs en organisaties een enquête verspreid. De resultaten:

Het eerste resultaat was een hoge respons: 110 van de 450 aangeschreven clubs hebben gereageerd. Een hogere respons dan verwacht, met bijkomend voordeel dat het onderzoek ook volgens de regelen der kunst representatief is.

Het tweede resultaat was bevestiging van het probleem. Driekwart van de organisaties heeft steeds meer moeite om kaderfuncties in te vullen. En we wisten al uit de praktijk dat bijvoorbeeld het vinden van een penningmeester verschikkelijk moeilijk is.

Het derde resultaat was het weergeven van de oorzaak: steeds minder mensen zijn bereid zich langdurig aan een vrijwilligersorganisatie te binden. Soms omdat het om tweeverdieners gaat, maar ook in het algemeen bestaat er een sterke voorkeur voor korte klussen en daarna weer iets anders of even niets.

Het vierde resultaat was dat de huidige vormen van ondersteuning, zoals die worden aangeboden door Stiel, niet effectief zijn. Veel organisaties geven aan niet op de hoogte te zijn van de activiteiten van Stiel, terwijl Stiel met De Vrijwilligerszaak monopolist is op dit gebied. Daar is dus een wereld te winnen.

Is het dan allemaal malheur? Nee, er zijn gelukkig nog heel veel Stadjers die zich dag in, dag uit voor de goede zaak inzetten. Maar het wordt nu wel tijd dat het vrijwilligersbeleid en de ondersteuning de vrijwilliger-nieuwe-stijl in beeld krijgen. Ik vraag me af of het college daar met de discussienota “investeren in sociaal kapitaal” echt op inzet.

Nu is een enquête leuk, maar ook jullie als lezers van mijn weblog hebben vast ideeën over het vrijwilligerswerk. Laat eens horen: waar zit volgens jullie het grootste probleem en wat zouden we daaraan moeten doen?

 

 

5 reacties mei 16th, 2007


Kalender

mei 2007
M D W D V Z Z
« Apr   Jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie