Archief van maart 28th, 2007

Uit de goot in de ijskast

Vroeger stond de stad Groningen bekend om haar vooruitstrevende daklozenbeleid. Wethouder René Paas (CDA) zette in 2004 met “Uit de goot” een ambitieus plan op om er in een paar jaar voor te zorgen dat geen enkele dakloze meer op straat hoeft te bivakkeren. En in de eerste jaren was er ook resultaat. Maar in de krant van afgelopen zaterdag luidde Gerhard ter Beek van de Open Hof de noodklok: er gebeurt niets meer! “Het programma Uit de goot wordt de komende jaren gecontinueerd. We willen aan kwetsbare groepen als (voormalig) daklozen, verslaafden en psychiatrisch patiėnten nieuwe perspectieven bieden. Dit doen we door te zorgen voor woonruimte, sociale activering of het toeleiden naar werk”. (citaat collegprogramma 2006-2010)

Dit was (en is?) de ambitie van het college van PvdA, SP en GL. Uit de goot gaat door. En dat is ook logisch als je bedenkt dat twee deelnemers aan dit en het vorige college, PvdA en GL, het CDA altijd hebben gesteund in de ambitieuze plannen om serieus werk te maken van dit beleidsterrein.

Maar hoe kan het dan zo mis zijn gegaan? In de krant erkent de gemeente dat er vertraging is opgelopen en dat er eind vorig jaar nieuwe medewerkers zijn aangenomen. Ter Beek wijst erop dat het aantal ambtenaren is teruggedraaid van 4 naar 1. Logisch dat er dan weinig van de grond komt.

Ik vind het een zwaktebod van het college om te verwijzen naar te weinig ambtenaren. Want de ervaring leert dat als een project ‘hot’ is, er altijd genoeg ambtelijke ondersteuning geregeld wordt. Het college is er zelf verantwoordelijk voor dat dit project in de ijskast en de daklozen in de kou zijn gezet.

Tekenend is dat de gemeente de krant laat melden dat het project geen einddatum meer heeft. Hmm, komt niet vaak voor, een project zonder einddatum. Zonder deadline is de druk eraf, wordt het snel een project zonder geld en daarna een project zonder resultaat. Einde verhaal.

Is dit wat het college “sterk, sociaal en duurzaam” noemt? Inderdaad, dit project is zonder sterke trekker en zonder rugdekking in het college gedoemd een stille dood te sterven. Een doorstart is het minste wat wethouder Visscher (SP) moet regelen. Want het kan toch niet waar zijn dat we ons dit laten gebeuren?!

3 reacties maart 28th, 2007


Kalender

maart 2007
M D W D V Z Z
« Feb   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie