Archief van maart 24th, 2007

Hoofdprijs of niet?

De kersverse minister van wonen, wijken en integratie, Ella Vogelaar (PvdA) heeft in grote steden wijken aangewezen waar extra Rijksgeld naartoe gaat. Niet omdat het daar nu bijzonder goed gaat, maar omdat die wijken relatief veel sociaal-economische problemen hebben. Nu wordt hier verschillend op gereageerd. Sommige steden zijn teleurgesteld omdat ze geen probleemwijken blijken te hebben, terwijl bewoners van de Korrewegwijk en De Hoogte juist van dit stempel af willen. Wie heeft er gelijk?

Om te beginnen wil niemand graag in een erkende probleemwijk wonen. Als jouw wijk zo wordt genoemd, is er blijkbaar iets grondig mis en daar loop je liever niet mee te koop. Daar komt bij dat het binnen zo’n ‘probleemwijk’ ook echt niet overal drama is. Ondanks sociaal-economische beperkingen kan een buurt heel hecht en kan het er prima wonen zijn.

Het stempel van ‘probleemwijk’ voor de hele wijk doet geen recht aan deze nuances. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat veel bewoners van de Korrewegwijk en De Hoogte niet zitten te wachten op zo’n titel.

En de gemeente? Die zit er dubbel in. Voor een stad als Groningen is het geen reclame dat twee van onze wijken sociaal-economisch gezien kwetsbaar zijn en zonder verder ingrijpen kwetsbaar zullen blijven. Om er bovenop te komen is extra geld noodzakelijk en ook meer dan de gemeente alleen kan opbrengen.

Maar wat moet dan onze reactie zijn? Schaamte omdat we het bij twee wijken op eigen kracht niet redden of tevredenheid over het extra geld uit Den Haag? Ik denk dat het ons het meest oplevert als we het geld zien als aanmoediging voor verdere verbetering van de sociaal-economisch meest kwetsbare wijken van onze stad, voor én met de bewoners.

Waar wijkvernieuwing en hier en daar een nieuw huis geen zoden aan de dijk zetten voor stelselmatige verbetering, neem ik graag iedere financiële hulp aan. Dan is het verder de taak van de gemeente om deze hulp zo in te zetten, dat de bewoners dit niet zien als diskwalificatie van hun leefomgeving.

Dat is niet gemakkelijk, ook een stuk moeilijker dan stenen stapelen, maar de enige manier om samen met de bewoners te werken aan de verbetering van hun leefomstandigheden en leefomgeving. Dát is de echte hoofdprijs.

 

2 reacties maart 24th, 2007


Kalender

maart 2007
M D W D V Z Z
« Feb   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie